De maalzolder 

Het meel dat in de meelpijp is gevallen, komt via die pijp uit in de maalbak. Aan deze bak hangt de molenaar de meelzakken om die tot een bepaald gewicht te vullen.IMG_3535IMG_3534

Afhankelijk van de windsnelheid zal er meer of minder maalgoed  tussen de stenen komen en zal de molenaar de afstand tussen loper en ligger respectievelijk iets moeten verkleinen of vergroten om ervoor te zorgen dat het graan gelijkmatig fijn gemalen wordt.IMG_3533

Hiervoor maakt hij gebruik van een hefboommechanisme, dat het lichtwerk wordt genoemd, waarmee hij de afstand tussen beide molenstenen kan bijstellen. De ‘ fijne’  afstelling gebeurt automatisch d.m.v. de regulateur. IMG_3538

De molenaar controleert tijdens het malen regelmatig het maalproduct.IMG_3530

Het kan te grof of te fijn zijn en ook de temperatuur van het gemalen product verdient aandacht. Als het meel te warm wordt, gaan de enzymen in het product kapot en is het minder geschikt om brood van te bakken.

IMG_3578

Op de maalzolder bevindt zich ook drie deuren naar de stelling

IMG_3575

Post a Comment