makkelijk rogge brood met natrium bicarbonaat

foto roggebrood met karnemelk

Gemakkelijk een brood bakken – dat kun je met dit recept. Lekker bij een kop (linzen) soep met je favoriete beleg!

Tips:

 

1. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.

 

Dit recept is van Jamie Oliver

Nodig:

Voor 1 brood
– 250 g volkorenmeel, plus een beetje extra om mee te bestuiven
– 100 g roggemeel
– 50 g havermout
– 1 tl zuiveringszout (baksoda)
– 1 groot ei
– 300 ml karnemelk of yoghurt

1 Verwarm de oven voor tot 190 °C.

2 Doe het roggemeel en het volkorenmeel met de havermout, het zuiveringszout en 1 afgestreken theelepel zeezout in een grote kom en roer door elkaar.

3 Klop het ei en de karnemelk (of yoghurt) in een andere kom door elkaar en roer het mengsel vervolgens  door de droge ingrediënten. Bestuif je handen met wat bloem en vorm een bal van het deeg.

 

4 Leg de deegbal op een met bloem bestoven bakplaat, bestuif met wat bloem en druk hem met je handen plat tot een dikte van ongeveer 3 cm. Kerf een kruisje of sterretje van ongeveer ½ cm diep in het midden van je brood en zet het brood 40 tot 45 minuten in de oven, of totdat er een stevige korst op zit en het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.

5 Laat het brood wat afkoelen op een rooster en serveer het lauwwarm.

Rogge wordt vooral geteeld om er roggebrood van te maken. Ook ontbijtkoek wordt van rogge gemaakt. In Ierland en de Verenigde Staten wordt rogge gebruikt voor de productie van whisky. Rogge wordt voornamelijk op de zand- en dalgronden verbouwd. Voor de teelt van winterrogge worden vrij bestoven rassen en hybrides gebruikt. Zomerrogge wordt bijna niet meer geteeld voor de korrel. Wel wordt zomerrogge soms geteeld als stoppelgewas voor groenbemesting. Ook winterrogge wordt wel voor groenbemesting gebruikt. Dit is dan een bladrijk type en wordt ondergeploegd in het voorjaar. Roggemeel werd vroeger gebruikt om roggepap van te maken. Bron: Wikipedia

Drukwerk

Post a Comment